В Русия се очаква сравнително топла зима. Очаква се най-студената й

...
В Русия се очаква сравнително топла зима. Очаква се най-студената й
Коментари Харесай

И в България, и в Русия зимата няма да е зима! Синоптик от Москва опроверга ледения Апокалипсис на НАСА

В Русия се чака относително топла зима. Очаква се най-студената й част да бъде в края и преди пролетта. Това  заяви шефът на съветския хидрометеорологичния център (ГМЦ РФ) Дмитрий Киков.
" Според предварителна прогноза през декември, първият зимен месец, ще е топло в Южен Сибир. В множеството елементи на страната температурите ще бъдат към нормата.

През януари температурите в Северен Кавказ, Южен федерален окръг, ще са над междинните климатични стойности. През февруари топло ще бъде в южната част на европейската територия на Русия ", сподели той в изявление, представено от Канал 3.

Той означи, че като цяло климатът е станал по-топъл и метеоролозите би трябвало да преразгледат климатичните стандарти.

" Например, съгласно данните за интервала 1961-1990 година за Москва нормата за януари е била  минус 9,3 градуса, а за интервала от 1981 до 2010 година новата норма за януари за Москва вече е 6,5 градуса под нулата. Това значи, че януари в Москва към този момент е станал съвсем с 3 градуса по-топъл. В същото време зимният връх на студа се измести от януари към февруари - минус 6,7 градуса по отношение на 6,5 през януари ",  допълва той.

Киков отбелязва, че в полярните региони се затопля най-бързо, а температури много над нормата се чакат на брега на Арктика тази есен и зима. Според него това е наклонността от последните десетилетия. В същото време в югозападната част на Сибир през последните 30 години зимите са станали даже още по-студени.

" По принцип, през днешния ден постоянно се споделя, че  освен температурата се покачва в световен мащаб, само че и че времето е станало " нервно ".

Това се изразява в по-голяма колебливост на времето, температурни промени, сухи и влажни интервали и увеличение на рисковите събития ", отбелязва ученият.

Според него не трябва световното стопляне да се възприема праволинейно, т.е. съществуването му, което е потвърден и настоящ факт, не значи, че всяка последваща година ще бъде по-топла от предходната, а че съществува потвърден дълготраен тренд към стопляне в световен мащаб.

Какво значи за нас на Балканите прогнозата за мека зима в Русия?
Почти несъмнено по-мека зима и у нас. Циркулационните модели от последните години, демонстрират, че световното стопляне е хвърлило дългия си скиптър надалеч оттатък сърцето на зимата, средата на януари.

При нахлувания на леден океански въздух от акваториите към Гренландия по-топлите от нормалното за минали десетилетия океански води трансформират арктичните въздушни маси по този път толкоз, че даже в ниските елементи на Северна България и даже през януари (по-голямата част на декември е от дълго време " идея пердута " в това отношение за зимата) температурите не са задоволително ниски, с цел да бъдат значителни преваляванията от сняг.

Това се случи неведнъж през последната зима, която беше най-топла от 2007 година насам. " Битката " се води някъде към надморската височина на София, а зимни проявления, тези арктично-океански нахлувания има само в междинните и високи елементи на планините.

Разбира се, това важи при липса на североизточна " поддръжка " от задоволително студени континентални въздушни маси в тила на някой " северозападен " развой. На североизток, в северните континентални елементи на Евразия съвсем постоянно се натрупва задоволително студена въздушна маса със зимни характерности. Точно по тази причина и съветските прогнози са важни за физиономията на идната зима и у нас, без значение дали харесвате огромната северна страна или не.

С малко пресилване може да се твърди, че зимите у нас могат да бъдат близки до тези, останали в предишното, единствено при постоянна доставка на леден въздух, само че не от северозапад, постоянно даже не и от север, а единствено от североизток. Ако и там, заради някаква причина той е непълен по повърхност, разгърнатост и  височина, зимите у нас ще бъдат все по-меки или меките зими ще бъдат все по-чести - от 2012 година насам имаме 2 поднормени и цели 5 меки, от които 2 - доста меки зими.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР